Kyllä, palapelin kokoamisessa voi kilpailla. Tämä voi tulla monelle palapeliharrastajallekin yllätyksenä. Perinteisesti palapelejä kootaan yksin tai yhdessä perheen ja kavereiden kanssa. Ei siis ihme, jos palapeliyhteisön järjestämät tai saati palapelien MM-kilpailut eivät ole koskaan päätyneet sinun tietoisuuteen.
Miten palapelien kokoamisessa kilpaillaan?
Kun kerron osallistuvani palapelikilpailuihin, on yleisin kysymys se, että miten palapeleissä voi kilpailla? Vastaus on yksinkertainen: nopeudella. Palapelikilpailuissa voittaja on se, joka kokoaa palapelin ensimmäisenä. Tai jos kilpailulla on aikaraja eikä kukaan saa palapeliä valmiiksi aikarajan puitteissa, on voittaja se, joka on saanut eniten palapelin paloja yhdistettyä.
Kuka voi kilpailla palapeleissä?
Kuka tahansa voi osallistua palapelikilpailuihin. Suurin osa kilpailuista on avoimia kaiken tasoisille palapeliharrastajille. Suomessa ole virallista palapeliyhdistystä eikä näin ollen virallisia kilpailu(sarjoja) järjestetä. Suurin osa järjestävistä on yksityisiä tahoja, yhteisöjä tai kaupallisia toimijoita. Lisää järjestettävistä kilpailuista vielä myöhemmin tässä artikkelissa.
Palapelien kokoaminen ei katso ikää. Periaatteessa myös lapset voivat osallistua kilpailuihin, mutta on hyvä huomioida, että valittu kilpailupalapeli on yleensä palamäärältään ja teemaltaan aikuisille suunnattu. Mukana kilpailemassa on ollut kaiken tasoisia palapelin kokoajia aina eläkeikäisiin asti.
Oman kokemukseni mukaan Suomessa järjestettävien palapelikilpailujen tunnelma on hyvin lämminhenkinen. Taso ei täällä ole kovin kova, joten riski siitä, että ensikertalainen olisi merkittävästi kaikkia muita jäljessä on lähellä nollaa. Jokainen pääsee kokoamaan omaan tahtiin, ja jos aikaraja ylittyy niin lasketaan jäljelle jääneiden palojen mukaan lopputulos.
Yksilö-, pari- ja joukkuekilpailut
Yleisin kilpailumuoto Suomessa ja ulkomailla taitaa olla yksilökilpailu. Lisäksi järjestetään pari- ja joukkuekilpailuja. Yksilökilpailussa nimensä mukaisesti kilpaillaan yksin muita vastaan. Moni meistä tekee palapelejä eniten yksin, joten tästä kilpailumuodosta on helppo aloittaa. Tärkeintä on tietenkin kilpailla itse itseään vastaan.
Parikilpailussa pääset rakentamaan palapeliä kahdestaan muita vastaan. Palapelin koko saattaa olla sama kuin yksilökilpailuissa tai hieman isompi. Kahdestaan palapelin tekeminen vaatii kommunikointia, mutta suurin osa palapeleistä on helppo tehdä yhdessä. Monet palapeleistä "jakautuvat" kahdelle esimerkiksi taivasosuuden ja nurmiosuuden ansiosta. Parikilpailuun uskaltaa vaikka ei olisi aikaisemmin harjoitellut yhdessä.
Joukkuekilpailu vaatii jo harjoittelua. Tyypillinen joukkuekoko on neljä henkilöä. Sanotaan, että mitä useampi kokki sitä huonompi soppa. Joukkueessa onkin tärkeää kommunikoida siitä kuka tekee mitäkin, ettei joukkuekaverit vahingossa tee samoja alueita tai sotke toistensa paloja. Joukkuekilpailu on kuitenkin hauskaa, ja samalla pääsee todella tutustumaan muihin palapeliharrastajiin.
Palamäärä, aikaraja ja muut käytännöt
Yksilökilpailuissa käytetyin palamäärä on 500 palaa. Myös parikilpailuissa käytetään eniten 500 ja 1000 palan palapelejä. Joukkuekilpailuissa palojen määrä vaihtelee tuhannesta pariin tuhanteen. Mikään muukaan palamäärä ei ole poissuljettua, mutta nämä ovat nykyisissä kilpailuissa käytetyt palamäärät.
Tavoitteena kilpailuissa on tietenkin koota palapeli mahdollisimman nopeasti. Nopein voittaa. Lisäksi kilpailuissa on aikaraja eli missä ajassa palapeli on koottava. Mikäli kukaan ei kerkeäisi koota palapeli aikarajan sisällä, on voittaja se, jolla on vähiten irtonaisia paloja jäljellä.
Kilpailuja järjestään niin paikan päällä kuin verkossa. Paikan päällä järjestetyissä kilpailuissa jokaisella on oma rajattu paikka palapelin kokoamista varten. Yksilökilpailuissa yleensä jaetaan yksi isompi pöytä kahden kilpailijan kesken. Kaikki kokoavat saman palapelin, joka useimmiten julkistetaan vasta juuri ennen kilpailun alkamista.
Palapelikilpailut Suomessa ja ulkomailla
Suomessa ei järjestetä virallisia kilpailuja, mutta esimerkiksi Espanjalla, Iso-Britannialla, Yhdysvalloilla ja Ruotsilla on omat palapelin "SM-kilpailut". Kisaamaan pääsee kuitenkin täälläkin. Lisäksi verkon kautta on mahdollista löytää kilpailuita, jotka on avoimia maasta riippumatta.
Palapelit kilpailut verkossa
Suomessa löytyy kaikille avoin online palapelikilpailu, jonka löydät Facebookista kirjaimellisesti nimellä Palapelikilpailu. Ryhmässä kilpaillaan yksilöinä muutaman kerran vuodessa etukäteen ilmoitetulla palapelillä, jonka voi hankkia itse tai pyytää järjestäjältä (rajoitettu määrä).
Kyseinen palapelikilpailu toimii sitten, että kaikki kokoontuvat videotapaamisen merkeissä, ja näyttävät avaamattomat palapelipussinsa ennen kilpailun lähtölaukausta. Kilpailun alkaessa videotapaamisesta saa poistua, ja koota palapelin omassa tahdissa. Kun palapeli on valmis, on siitä lähetettävä ohjeiden mukainen kuva kilpailun tuomarille.
Muita palapelikilpailuja löytyy varmasti verkosta lisää ulkomailta, mutta itse en ole vielä kerennyt perehtymään näihin. Tule ihmeessä vinkkaamaan jos tiedät tällaisia kilpailuja niin saadaan ne tänne lisättyä kaikkien nähtäville!
Palapelikilpailut paikan päällä
Niin sanottuja live kilpailuja järjestävät yleensä kaupalliset toimijat kuten palapelikaupat. Näistä löytää parhaiten seuraamalla alan yrityksiä. Lisäksi Ropecon on järjestänyt palapelien kokoamisen joukkuekilpailun nyt parina vuonna tapahtumansa yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa.
Palapelikilpailuihin pitää yleensä ilmoittautua etukäteen. Mitään muita vaatimuksia ei ainakaan itselle ole tullut vielä vastaan eli kaikki ovat tervetulleita. Pari- ja joukkuekilpailuihin voi kysyä kaveria esimerkiksi sosiaalisesta mediasta tai palapeliryhmistä. Yritän itsekin nostaa tulevia kilpailuja esiin Instagramissani @puzzlewithemilia
Palapelikilpailuihin on hyvä harjoitella sen verran, että on kotona joskus koonnut palapelejä aikaa vastaan. Näin saa hyvää tuntumaa kilpailua varten, ja tietää vähän omasta ajasta. Usein jo se ajastimen tikittäminen siinä vieressä auttaa maagisesti kokoamaan palapelin nopeammin.
Palapelien MM-kilpailut
Maailmanmestaruudesta kilpaillaan myös palapelien kokoamisessa. Palapelien MM-kilpailut nykyisessä muodossaan on järjestetty vuodesta 2019 alkaen. MM-kisoissa löytyy sekä yksilö-, pari- että joukkuesarjat. Seuraavat MM-kilpailut järjestetään Espanjan Valladodissa syyskuussa 2023.
Itsekin olen näihin kilpailuihin menossa. Rekisteröityminen on vielä auki jos palapelikärpänen pääsee oikein kunnolla puraisemaan. Koska suurimmalla osalla maita ei ole virallisia palapelijärjestöjä, ei mitään aikaisempia saavutuksia vaadita osallistuakseen. Itse kilpailuissa on kuitenkin esikarsinnat eli kaikki eivät suinkaan pääse MM-finaaliin automaattisesti.
Viime vuoden 2022 voittajien ajat ovat seuraavat:
Yksilökilpailu, 500 palaa: Alejandro Clemente León, 0:34:25
Parikilpailu, 1000 palaa: Katerina Novotna / Tereza Koptíková, 01:02:20
Joukkuekilpailu, 2500 palaa: Ana Gil Luciano / Ana Isabel Jimeno Jordá / Alejandro Clemente León / David Caballero Calzado, 02:54:13
Tänä vuonna palamäärät ovat hieman eri joukkuekilpailuissa. Muutoin käytännöt ovat pysyneet lähes samana. Voittajien ajat ovat hurjia. Esimerkiksi yksilökilpailun Alejandro on laittanut paloja paikalleen keskimäärin melkein 15 joka minuutti. Entistä kovempaa tasoa on odotettavissa vuodelle 2023.
Oma kokemukseni palapelikilpailuista
Itse olen tähän mennessä kerennyt osallistua kolmeen yksilökilpailuun, kahteen verkossa ja yhteen paikan päällä. Viime viikonloppuna suuntasin Ropeconin joukkuekilpailuun, johon tosin alkuperäinen joukkueeni ei enää mahtunut mukaan kilpailun ollessa niin suosittu. Lähdin kuitenkin paikalle "kytikselle", ja onni onnettomuudessa yhdessä joukkueessa oli vain kaksi harrastajaa, jotka ottivat mielellään minut ja palapelitoverini mukaan joukkueeseen.
Tämän jälkeen seuraavat kisat lieneekin Espanjassa järjestettävän palapelin MM-kilpailut. Aikaisempia kilpailutuloksiani näkee täällä verkkosivuilla Tarinani-osiosta. Tiivistetysti todettakoon, että olen voittanut kaksi kilpailua lähes tulkoon samalla ajalla 01:07 ja 01:08. Molemmat olivat Ravensburgerin 500 palan palapelejä. Tähän mennessä olen kilpaillut vain Ravensburgerin palapeleillä, joka myös sponsoroi MM-kisoja.
Minun palapeliharrastustani sekä MM-kilpailuihin valmistautumista pääset seuraamaan muun muassa Instagramissa, TikTokissa ja uudella Youtube-kanavallani. Kaikki kanavat löytyvät tutulla nimellä Puzzle with Emilia. Kuuntelen mielelläni toiveita erilaisista sisällöistä niin tänne verkkosivuille kuin sosiaaliseen mediaan.
Voin lämpimästi suositella osallistumista kaikkiin itseä kiinnostaviin palapelikilpailuihin. Palapelien kokoamisen lisäksi pääset niissä tutustumaan muihin palapeliharrastajiin. Kilpailut voi ottaa ihan niin tosissaan tai leikillään kuin itsestä tuntuu. Mielelläni näkisin just sinut seuraavassa kilpailutapahtumassa. Kaikki ovat tervetulleita!
Ps. Ja ainahan niitä kilpailuita voi tulla vain katsomaan ja kannustamaan muita... :)
Comments